صلح در آیین کنفوسیوس

ساخت وبلاگ

چهارشنبه بیست و چهارم آبان ۱۴۰۲ - 9:14 - محسن محصل یزدی -

صلح در آیین کنفوسیوس

محسن محصل یزدی

آیین کنفوسیوس با قدمتی 2500 ساله یکی از تأثیرگذارترین و مهمترین نگرشهای دینی در تاریخ شرق آسیا و به ویژه سرزمین چین به شمار میرود. بنیانگذار این آیین شخصی به نام کنفوسیوس یا به قول چینیها کونگ فوزی است. کنفوسیوس فیلسوف، نظریه‌پرداز سیاسی و معلم چینی است که در چین باستان زندگی می‌کرد. او با بهرهگیری از مفاهیم کهن چینی و بکارگیری آنها در جهت بهبود وضعیت فردی و اجتماعی مردم، اصول و قواعدی را بر مبنای اخلاق، صلح و روابط پایدار اجتماعی پایهگذاری نمود.

این اصول و قواعد در قالب دو مفهوم اصلی در آیین کنفوسیوس به نامهای ژن و لی تعریف و تبیین می شوند. ژن در واقع نام مجموعهای از موارد اخلاقی درست است از جمله محبت، احترام به والدین، وفاداری، همدردی، اعتمادپذیری و غیره. لی از دیدگاه کنفوسیوس معانی مختلفی داشت و برای پاکی، ادب، تشریفات و عبادت به کار می‌رفت. بر اساس قواعد لی، شاه باید شاه، وزیر باید وزیر، پدر باید پدر، و پسر باید پسر باشد. هر نفر نقش خودش را دارد و عملکردهایشان نیز معیارهایی دارد که باید مراعات شود.

طبق دو مفهوم ژن و لی، شاه باید کشور را خوب اداره کند و مردم باید وفادار باشند که به این ترتیب کشور در محیطی آرام اداره می‌شود و مردم زندگی مسالمتآمیزی خواهند داشت. در نظام فکری کنفوسیوس وظیفه شاه خوب اداره کردن و وظیفه مردم وفاداری به شاه است. در واقع در آیین کنفوسیوس دستیابی به فضایل انسانی و صلح و ثبات، از طریق تعامل میان افراد جامعه و حکومت شکل میگیرد و هنگامی که طرفین اصول اخلاقی را رعایت کنند جامعه به هماهنگی و توسعه دست پیدا خواهد کرد.

در جامعه آرمانی از نظر کنفوسیوس صلح از جایگاه ویژهای برخوردار است. از نگاه کنفوسیوس صلح دارای دو معنا و مفهوم است که میتوان آنان را صلح ظاهری و صلح عمیق نامید. صلح در معنای ظاهری، با جنگ در تضاد است و اساساً به معنای نبود جنگ است و بیشتر فقدان حالت نامطلوب است تا وجود حالت مطلوب. در سنت کنفوسیوس مفهوم عمیقتری از صلح وجود دارد که معنایی بسیار ژرفتر از پایان جنگ یا عدم وجود هرج و مرج دارد و بیشتر مرتبط با همزیستی شاد یا شکوفایی متقابل است. مبنای صلح عمیق در آیین کنفوسیوس، هماهنگی است. کنفسیوس معتقد است صلح عمیق از طریق هماهنگی به دست میآید و دستیابی به هماهنگی در جامعه مستلزم حالتی از تنوع، همزیستی مسالمتآمیز، عدالت، حکمرانی خوب و ارتباط صادقانه است.

دین پژوهی...
ما را در سایت دین پژوهی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3montaghedan13 بازدید : 62 تاريخ : چهارشنبه 8 آذر 1402 ساعت: 13:33